Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün taneçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak bozulmamış, esnek ve tatlı bir kuruluşda olmalı, kandırıcı bir aromaya ve metodik yanmayı sağlamlayacak taçıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf berrak yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 seneındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey faziletli oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en dobra purolar olarak nitelendirilseler bile birçok uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bâtınerken en özen etmesi gerekilen şey tamam bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet tamam bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız kâm yada kâm maalesef kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. tam saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve bâtınime apiko bürümek bâtınindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem ülkü nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro nem bileğerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada bâtınilen bir puro ülkü nem bileğerlerinde bâtıniliyor ikrar edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede haddizatında bu nem bileğerleri bile kimisine göre oldukça makul ve bâtınilebilir en komple bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan kâm aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken sair bir nefer bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir mesabe bulunduğunu ve asla bâtınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem üstelikı ortada gidip gelmeden kamu aynı nem bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğkonuimi purolarına muhatara verebilir. Hakeza bir değişme yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize göre bu nem bileğerleri neyi bileğkonutirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, kötü azalır ve bâtınimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça kötü artar, bâtınimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kalmak istiyorsanız buna dem ve deney ile karar vereceksiniz. Size sima en dobra mesabe bu ve bu bileğerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah özdek yaklaşık 6 kamer içerisinde konulevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem tesviye üzerine kurulu bu model sıcaklıktan mutlak olmadığı bâtınin muayyen bir dem içerisinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu suret bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca aşkın sıcaklık bileğkonuimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem değeri temin etmek bâtınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu mesabe iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kadar çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz faziletli nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dem sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in mütemadi ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çhileışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile yan yana gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bâtınin en dobra alternatif olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çıkan son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem alma hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Gece gün yada zaman intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde faziletli nem bileğerlerinde çift taraflı çhileışarak sabit bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tam puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.
Bir cevap yazın